Diamant

Cuprins:

diamant

Informatii diamant:

Este fara dubiu cea mai populara piatra pretioasa din lume, in care s-a investit cel mai mare efort financiar de exploatare si taiere.
Din punct de vedere chimic este format din carbon pur si se cristalizeaza in sistemul cubic.
Inca din antichitate era cunoscuta duritatea diamantului, acestuia fiindu-i atribuite diferite denumiri, toate sinonime cu duritatea.
Pe scara Mohs are duritatea 10 fiind urmat de moissanit (duritatea 9.25) si de corindon (safire si rubine), duritatea 9.
De notat este faptul ca moissanit-ul este un mineral rar ce a fost sintetizat in laborator iar in toate bijuteriile cu aceasta piatra se gaseste varianta sintetica.
O alta caracteristica importanta a diamantului este dispersia relativ ridicata, 044, ce face ca lumina sa fie separata in culorile curubelului, de aceea vedem sclipiri multicolore atunci ne uitam la un diamant.

Diamantele in societate:

Diamantele, sunt prezente inca din cele mai vechi timpuri in viata cotidiana, mentionate in scrieri budiste, muzeul British Museum din Londra gazduieste o statuie din bronz care are incrustate 2 diamante neslefuite (ochii) pentru a privi trecatori, sunt scrise versuri despre diamante, persoanele nascute in luna aprilie au specifica aceasta piatra pretioasa iar majoritatea inelelor de logodna contin diamante.

Se considera ca diamantele au proprietati de vindicare in afectiuni cerebrale, asigura claritatea mintii, echilibru si putere interioara.

Unde se gasesc:

Diamantele se extrag in tari precum Africa de Sud, Botswana, Rusia, Angola, Namibia, Australia si Republica Democratica Congo, insa acelasi timp,  comertul cu diamante reprezinta 8% din exporturile Belgiei, iar centre de prelucrare a acestora sunt New York, India, Antwerp, Tel Aviv.

In 1905, la o mina din Africa de Sud a fost gasit celebrul diamant Cullinan, cu 3.106 carate (621,2 grame), iar in anul 2010, un diamant de culoare roz, a fost vandut la o licitatie din Geneva cu o suma record de 46 milioane dolari.

Tipuri de diamante:

Diamantele pot fi imparite dupa „culoare” in 2 categorii: incolore si colorate (fancy).

Cele incolore sunt clasificate pe o scara de la D (incolore fara nuanta) la Z (galben/maro deschis).

Cele colorate sunt foarte rare, doar o carata din 10000 reprezinta un diamant natural colorat.
Acestea folosesc un alt sistem pentru evaluarea culorii si fata de diamantele incolore unde lipsa culorii creste valoarea diamantului, in cazul celor colorate este exact invers, cu cat culoarea este mai saturata fara a se inchide cu atat sunt mai valoroase.

Dintre toate diamantele colorate: albastre, rosii, roz, verde, mov, oranj, maronii sau galbene, cele din urma sunt cele mai comune, 60% din diamantele colorate sunt galbene, dar acest lucru nu le face mai putin rare.

Diamantelor colorate li se adauga prefixul/sufixul: fancy
Scara diamantelor colorate: diamant fancy deschis, diamant fancy, diamant fancy intens, diamant fancy vivid, diamant fancy deep (culoare foarte saturata).

O alta impartire mai este facuta dupa structura diamantului:

Avem diamante de tip Ia: acest tip contine impuritari grupate de nitrogen.
Aproximativ 95% din diamantele naturale sunt de acest tip si sunt aproape incolore pana la galben sau maro deschis.

Tipul Ib este asemanantor tipului Ia doar ca atomii de nitrogen sunt izolati unii de altii.

Tipul IIa: acestea nu contin o cantitate masurabila de nitrogen sau boron si sunt de obicei incolore dar pot fi si maroniu, gri, galben sau roz deschis.

Tipul IIb: acest tip contine boron, acesta este responsabil pentru culoarea albastra sau gri-albastra a diamantelor.

Determinarea tipului de diamant este important deoarece poate fi in indiciu in identificarea diamantului, daca este natural sau sintetc.
Majoritatea instrumentelor de identificare a diamantelor sintetice se bazeaza pe aceste tipuri.

Cei 4 C:

Diamantele sunt evaluate pe baza celor 4 atribute definite de GIA in anii 50.
Culoarea, greutatea (catatul), taietura (cut) si claritatea.
In cazul diamantelor colorate, culoarea este cel mai important atribut.

Simulante si imitatii:

Imitatiile pot fi pietre naturale sau pietre man made.
Pietre naturale: safir alb, zircon natural, topaz, cuart
Pietre man made: cubic zirconia, YAG, GGG, rutil, spinel, moissianit

Cele mai populare imitatii sunt cubic zirconia si moissianit-ul.
Exista diferite procedee pentru identificare in cazul CZ-ului: metoda liniei sau punctului in cazul pietrelor taiate rotund (briliant), este incolor fara nuante, marginile fatetelor sunt rotunjite etc..
In cazul moissanit-ului: dubla refractie (dublarea fatetelor pavilionului privit printr-o fateta a coroanei, alta decat tabla coroanei), fluorescenta, incluziuni specifice moisanit-ului.

Diamantul sintetic: in ultimii ani s-au facut progrese importante privind culoarea si marimea diamantelor man made.
Exista 2 procedee de creare a diamantelor sintetice: CVS si HPHT.
Fiecare dintre cele 2 proceduri poate creea indicii ce pot ajuta in identificarea acestora insa necesita pregatire de specialitate si instrumente gemologice.