Rubin

Cuprins:

rubin

Despre rubine:

Formula chimica: Al2O3
Culoare: rosu
Indicele de refractive: 1.762 – 1.770
Caracterul optic: uniaxial negativ
Birefrigenta: +.009,-.005
Luciu: vitros
Gravitatie specifica: 4
Duritate: 9 pe scara Mohs

Este caracteristica lunii iulie, conform astrologilor, prezenta in numeroase scrieri vechi, referiri gasindu-se inclusiv in Biblie ) este o piatra pretioasa de culoare rosie (datorita prezentei ionilor de crom, ceea ce il face mai rar), fiind considerata cea mai valoroasa varietate  din familia corindonului, cu duritate 9 pe scara Mohs (dupa diamant). Varietatile de alta culoare sunt denumite safir si au o paleta difersificata de culori.

Unde se gasesc:

Rubinele sunt exploatate in urmatoarele tari: Myanmar (Burma) in pofida regimului militar totalitar, Thailanda (unde centrul comertului cu acest tip de pietre pretioase este Chantaburi si Bangkok), Sri Lanka (cu rezerve considerabil reduse in ultima vreme), Vietnam, Afganistan, Africa, Groelenda. Pe continentul european s-au gasit rubine doar in Macedonia si au culoarea zmeurii.
In anul 2015 cel mai valoros rubin din lume “Sunrise Ruby” a fost vandut cu suma record de 30,4 milioane de dolari la o licitatie din Geneva, astfel rubinele intrand in categoria pietrelor pretioase cu valoarea de peste 1 milion pe dolari per carata.

rubin

Sunrise Ruby

Dintre tarile mentionate, Thailanda este recunoscuta la nivel intrenational din punct de vedere al metodelor de taiere si slefuire aplicate asupra rubinelor.
In  ceea  ce   priveste rubinele naturale  perfecte  (culoare,  aspect, lipsa incluziuni),  raritatea  acestora  este principalul factor in determinarea pretului ridicat.

Valoarea rubinului:

Dupa cum ati putut vedea mai sus rubinul a intrat in clasa exclusivista a pietrelor de peste 1 milion de dolari, alaturi de diamante.

Culoarea are cel mai mare impact asupra valorii rubinului, prin definitie rubinele sunt pietre pretioase ce pot avea o culoare de roz pana la rosu ale mineralui corindon, in timp ce toate celelalte culori ale corindonului sunt considerate safire. Exista unele controverse in industria bijuteriilor in ceea ce priveste clasificarea rubinelor si a safirelor roz. Standardul GIA spune ca o piatra este safir sau rubin in functie de culoarea dominanta, daca este rosu atunci este considerat rubin, altfel safir roz. Cea mai dorita culoare de rubin este cea rosie vibranta, vie, foarte saturata pana la o culoare rosie cu nuanta purpuriu subtila. Această culoare este adesea catalogata ca „sangele de porumbel” si este foarte rara si extrem de valoroasa.

Claritatea este un alt atribut care joaca un rol semnificativ în determinarea valorii rubinului. Claritatea se refera la defectele interne sau incluziunile pe care le are un rubin. Aproape fiecare rubin are incluziuni dar tipul, cantitatea, plasarea si vizibilitatea acestor incluziuni vor determina claritatea si valoarea unui rubin. Exista o excepție majora de la aceasta regula, unele rubine au incluziuni minerale lungi si subtiri care se intersecteaza pentru a forma o stea. Acest efect, numit asterism, poate crea o piatra atragatoare din punct de vedere vizual, care de fapt valoreaza mai mult in valoare.

Taietura, poate avea un impact semificativ asupra aspectului rubinului. O taietura de inalta calitate poate reduce aspectul incluziunilor iar o imbunatatire vizuala a aspectului va creste valoarea acestuia.

Un alt aspect major ce influenteaza valoarea sunt tratamentele, acestea vor fi discutate mai pe larg in capitolul “Tratamente”.

Rubinele stea:

Corindonul se formeaza in mod obisnuit in calcar bogat in argila, in special în faza de metamorfism a rocii (atunci cand roca se schimba). Pe masura ce aceste cristale de corindon (care sunt oxid de aluminiu pur) cresc, incep sa incorporeze atomi de titan. Pe masura ce cristalul se raceste, acesti atomi de titan se leaga cu atomii de oxigen si formeaza un ac minuscul (cristale de rutil, acum oxid de titan) in cadrul viitoarei pietre pretioase. Aceste cristale de rutil sunt obligate sa se alinieze între ele prin cresterea corindonului formand seturi de cristale paralele.
In rubine si safire, aceste benzi paralele formate din incluziuni de rutil, situate orizontal la 120 de grade una de cealalta, se intersecteaza intre ele formand o stea.

rubin stea

Rubin stea

Tratamente:

  • Termic fara aditivi
  • Termic cu aditivi (borax)
  • Termic cu sticla speciala
  • Termic cu beriliu (difuzie)

Tratamentul clasic (fara aditivi) este folosit pentru a imbunatatii culoarea si claritatea pietrei, cel cu borax “vindeca” fracturile prezente in piatra, cel cu sticla este folosit in special la rubinele de calitate slaba pentru a umple fracturile din piatra, iar cel cu beriliu poate imbunatatii culoarea pietrei, acesta din urma este foarte greu de identificat.
Din punct de vedere al valorii pietrei, fiecare tratament scade valoarea in raport cu o piatra identica dar netratata. Asadar tratamentul fara aditivi este cel mai acceptat tratament si are cel mai mic impact asupra valorii pietrei urmat de cel cu borax apoi cel cu beriliu si la coada este cel cu sticla speciala.
In Romania sunt rare cazurile in care tratamentul este dezvaluit cumparatorului, cel putin din punct de vedere etic acesta trebuie dezvaluit.
In functie de tratament valoarea unui rubin poate scadea cu pana la 95%, fata de unul netratat.

Rubine sintetice si imitatii:

Rubinele sintetice exista de mai mult de 100 de ani, deci o bijuterie veche nu este o garantie ca rubinul este natural. Exista mai multe procedee de creare a rubinelor sintetice: flame fusion, flux grouth sau Czochralski process.

Imitatiile pot fi din sticla, spinel natural sau sintetic, granat, etc..