Turmalina

Cuprins:

Ce este turmalina?

Este una dintre cele mai populare nestemate. Niciun alt mineral nu vine in mai multe culori, iar unele dintre combinatii sunt incredibile.

Din punct de vedere stintific, turmalina nu este un singur mineral, ci un grup de minerale legate prin proprietatile lor fizice si chimice. Mineralul elbait este membru al grupului, care este responsabil pentru aproape toate pietrele de turmalina ce se gasesc in bijuterii. Alti trei membri ai grupului sunt: schorl, dravit si liddicoatit.

Unde se gaseste:

Turmalina apare in sisturi cristaline; in granite si pegmatite de granit (in special elbaitul); in gneis, marmura si alte roci metamorfice de contact (in special dravitul, uvitul). Turmalina se gaseste si sub forma de incluziuni in cuart.

  • Sri Lanka: cristale galbene si maro; aceasta este sursa originala de turmalina gema, cunoscuta acum ca fiind uvit.
  • Birmania: Zona Mogok produce turmaline rosii, de asemenea unele elbaite roz și uvite brune.
  • M-tii Ural, Rusia: cristale albastre, rosii si violete intr-un granit descompus.
  • Carelia centrala, Rusia: cromdravit (verde inchis).
  • Brazilia: in Minas Gerais si alte state, de obicei elbait intr-o mare varietate de culori si uneori cristale mari; de asemenea, turmalina bicolora sau ochi de pisica.
  • Kasmir, India: cristale de elbait verde.
  • Nuristan, Afganistan: elbait superb in nuante de albastru, roz, verde si chiar verde smarald.
  • Usakos, Namibia: elbait fin de culoare verde bogata (turmalina cu crom).
  • Klein Spitzkopje, Otavi, Namibia: turmalina in multe nuante de verde si alte culori (elbait).
  • Zimbabwe: in zona padurii Somabula, elbait.
  • Mozambic: la Alta Ligonha, elbait de culoare pala, in diverse nuante, bicolore.
  • Madagascar: Liddicoatit (crezut anterior ca este elbait) intr-o gama uriasa de culori si nuante; cristalele adesea au diferite culori aranjate concentric, in forma triunghiulara; multe cristale foarte mari.
  • Tanzania: Elbait care contine Cr si V, rezultand in nuante bogate de verde.
  • Kenya: turmalina rosie si alte culori; rosul este dravit; (de asemenea, nuante de galben).

Valoare:

Turmalina este disponibila in cantitati mari, ceea ce inseamna ca preturile sunt rezonabile. Aceasta nu depaseste cateva sute de ron pe carat, atat timp cand pietrele nu ajung la dimensiuni mari sau culorile sunt extrem de rare. Majoritatea culorilor sunt destul de comune, dar albastru pur si rosu sunt rare, iar efectul de schimbare a culorii este excepțional de rar.
Cea mai scumpa si valoroasa culoare a turmalinei este cea neon-albastra cunoscuta sub numele comercial de turmalina Paraiba. Paraiba a fost descoperita pentru prima data intr-o roca pegmatita din statul brazilian Paraiba în 1989. Aceasta noua turmalina a devenit extrem de populara intr-un timp foarte scurt, iar costul pentru aceasta turmalina rara a ajuns sa fie astronomic datorita disponibilitatii limitate. De asemenea, au fost gasite recent depozite mici de turmalina de culoare similara cu cea Paraiba in Nigeria si Mozambic, iar acestea sunt adesea numite „Paraiba” in comertul cu bijuterii. Alte forma valoroasa de turmalina este cea cu crom, o turmalina de culoare verde intens intalnita in Tanzania.

paraiba
Turmalina paraiba

Tratamente:

Tratamentul termic poate imbunatatii culoarea unor turmaline. Unele pietre verzui pot fi facute verde intens, altele pot fi facute rosii din maronii, iar unele roz pot deveni incolore prin incalzire. Culoarea unor pietre de culoare deschisa poate fi accentuata.
Tratamentul termic cat si iradierea nu pot fi detectate.

Sintetice si imitatii:

Nu exista turmalina sintetica produsa in cantitati comerciale, a fost posibila sinteza acesteia dar s-a obtinut un cristal de cativa milimetrii.

Imitatii: beril sintetic, sticla, rubinul in cazul turmalinei rubelit :), glumesc, este defapt invers, topazul(coated) paraiba, cuartul sintetic ce poate avea diverse culori, apatitul etc….

Beril - imitatie paraiba
Beril – imitatie turmalina paraiba