Expertizare gemologica

Ai o bijuterie si nu stii daca pietrele sunt naturale? Stii ca pietrele pretioase si fine (semipretioase) sunt deseori tratate?
Oferim servicii de expertizare gemologica
, suntem autorizati ANPC.

De ce sunt importante certificatele gemologice?

O simpla garantie emisa de retailer nu este uneori suficienta pentru a garanta caracteristicile produsului achizitionat.
Descrierea anumitor caracteristici are o importanta deosebita în determinarea pretului real al pietrei pretioase iar acestea pot lipsi in certificatul de garantie. Pretul real poate fi, de fapt, diferit de pretul presupus sau de cel de vanzare.

O analiza gemmologica descrie, intr-un mod stiintific si obiectiv, caracteristicile unei pietre pretioase, care sunt parametrii pentru clasificarea si cotarea acesteia.

De exemplu: daca stiti ca piatra achizitionata este un rubin, acest lucru nu este suficient pentru a-i stabili valoarea, deoarece pretul unui rubin poate varia enorm (de la zeci de lei pe carat la zeci de mii de lei pe carat pentru exemplare calitative in functie de natura si tipul de tratament aplicat.
Ochiul neinvatat este dificil să recunoască diferitele tipuri de tratamente care nu sunt întotdeauna de lunga durata si doar imbunatatesc materialul original.

Printre toate caracteristicile descrise intr-un certificat gemologic, urmatoarele intrari sunt necesare pentru identificarea unei pietre pretioase:
– rubin natural fara tratamente
– rubin natural tratat la temperatura înalta
– rubin tratat prin difuzie sau difuzie de beriliu
– rubin tratat prin incalzire si umplerea facturilor cu sticla speciala

Cateva aspecte importante in procesul de testare si expertizare sunt: obiectivitatea, interpretarea corecta a rezultatelor oferite de teste (de multe ori un singur test nu este de ajuns pentru a identifica corect o piatra), experienta practica combinata cu teoria si un set complet de instrumente gemologice.

Ce este gemologia:

Este stiinta care se ocupa cu studierea, clasificarea, identificarea si certificarea pietrelor pretioase si semipretioase (pietre fine) folosind metode si instrumente stiintifice in conditii de laborator. Gemologia este o ramura a mineralogiei.

Raportul / certificatul gemologic:

Atesta caracteristicile fizice si vizuale ale unei pietre, pretioase sau semipretioase, determinate in urma testelor facute de un gemolog cu instrumente specifice in conditii de laborator. Inainte de aplicarea standardelor de clasificare a pietrelor este necesara identificarea pietrei examinate, aceasta poate fi clasificata ca naturala, sintetica sau simulant. Un alt aspect important este tratamentul aplicat pietrelor naturale. In ultimii 30 de ani au fost dezvoltate numeroase tratamente in scopul imbunatatirii culorii si/sau claritatii pietrelor si au avut ca efect cresterea disponibilitatii pietrelor naturale pe piata, insa valoarea pietrelor netratate este mult mai mare decat a celor supuse tratamentelor, deci este un factor determinant in vederea stabilirii valorii.

Raportul / certificatul gemologic nu este o evaluare valorica a unei pietre / bijuterii, dar influenteaza valoarea acestora. Evaluarea valorica este facuta de catre un evaluator sau bijutier pe baza raportului gemologic.

Standardele de clasificare (4c):

Acestea sunt: caratul, culoarea, taietura (cut) si claritatea. Sistemul a fost dezvoltate de GIA (Gemological Institute Of America) cu scopul de a standardiza felul in care sunt evaluate pietrele. Acesta se aplica in special diamantelor dar si pietrele colorate pot fi clasificate in acelasi mod. Raportul gemologic eliberat de noi este bazat pe aceste standarde internationale.

Caratul:

Este unitatea de masura a greutatii pietrelor, se noteaza prescurtat: “ct”. 1 ct = 0.2 grame.

Taietura:

Este felul in care o piatra este fatetata. Cele mai comune forme folosite in fatetarea pietrelor pretioase si semipretioase sunt:

Claritatea:

Este unul dintre cele mai importante atribute, alaturi de culoare. Mai jos puteti vedea gradele de claritate, o descriere si o reprezentare grafica pentru fiecare grad. In ceea ce priveste pietrele colorate, aplicarea gradelor de claritate se face in functie de mineral, de exemplu un safir si un smarald ambele clasificate ca SI1, dar safirul sa nu prezinte nici o imperfectiune vizual pe cand smaraldul sa contina imperfectiuni vizibile.

Culoarea:

Este o caracteristica importanta a pietrelor definita prin ton, saturatie si nuanta indiferent ca vorbim de diamante sau pietre pretioase. Mai jos avem o clasificare a culorii ce se aplica diamantelor albe (incolore). Culoarea acestora este definita pe o scara de la D la Z, dupa care urmeaza culorile saturate ce sunt atribuite diamantelor colorate (fancy). Nuanta diamantelor incolore este galbena sau maro dar poate fi orice alta culoare, caz in care culoarea nu mai este definita printr-o litera.