Tip: cuart varietatea ametist
Forma: trilion
Greutate: 1.45 ct
Marime: 8.0 X 8.0 X 4.8 mm
Culoare: mov deschis
Claritate: VVS
Luciu: bun
Duritate: 7
Tratament: netratat
Origine: Brazilia
Informatii ametist (amethyst):
Ametistul este una dintre cele mai populare geme si a fost considerat valoros inca din cele mai vechi timpuri. Numele deriva din grecescul „amethystos”, care înseamna „nu e betiv”, in antichitate se credea ca ametistul impiedica betia. A fost considerat pietra pretioasa precum rubinul sau smaraldul, dar descoperirile depozitelor uriase de ametist începând cu anii 1800 au făcut ca pretul ametistului sa scada. Culorile ametistului variază de la violet deschis la inchis. Un lucru interesant este faptul ca in Romania s-a gasit ametist de o calitate foarte buna la Valisoara, jud. Hunedoara, era considerat cel mai frumos ametist din Europa, dar asta inante de “noile” descoperiri.
Ametistul este varietatea mov a cuartului si este cea mai valoroasa varietate a acestuia. Familia cuartului include si alte geme, cum ar fi citrin, cuart roz sau cuart fumuriu. Fierul este responsabil pentru culoare, desi poate fi colorat si prin expunerea la radiatii naturale, are duritatea 7 pe scara Mohs si este piatra lunii februarie.
Caracteristici de identificare:
Ametistul poate fi confundat cu alte pietre pretioase transparente populare, cum ar fi safirele, spinelele sau granatul rodolit. Deoarece aceste nestemate au rar culoarea ametistului, este mai probabil sa intalniti ametist identificat, gresit, ca aceste pietre mai rare și mai scumpe. Totusi sunt diferente notabile atat in ceea ce privește proprietatile optice cat si în cele fizice. Safirele, spinelele si granatele rodolit au toate indici de refracție mai mari (RI), iar spinelele și granatele fac parte din sistemul izometric iar greutatea lor este de asemenea diferita.
Sintetice, imitatii si tratament:
Ametistul poate fi creat prin metoda hidrotermala in laborator sau cuartul fumuriu poate fi iradiat cu raze gama pentru a se transforma in ametist.
Caldura mai este folosita pentru a schimba intensitatea culoarii, mai deschisa sau inchisa.
Deoarece ametistul natural este atat de abundent si relativ ieftin, pietrele sintetice sunt mai rare. Cu toate acestea insa, materialul brut sintetic este uneori vandut ca ametist natural.