Safire naturale
Forma: bagheta
Greutate: 2.53 ct. toate
Claritate: VS
Culoare: albastru deschis / foarte deschis
Dimensiuni: 5.9-5.3 x 3.9-3.6 x 3.7-3.1 mm.
Duritate: 9
Luciu: excelent
Tratament: incalzite fara aditivi
Origine: Sri Lanka (Ceylon)
*Pretul este pentru o bucata.
**Doar cele 2 safire de sus mai sunt disponibile
Informatii safir:
Este o piatra pretioasa albastra conform vechilor greci sau “cel mai frumos” potrivit traducerii din limba latina. Culoara albastra are o larga paleta de nuante de albastru (de la nuanta cerului senin, azuriu, albastru electrizant, pana la negru), dar si alte culori precum galben, violet si verde, fac parte din familia corindonului alaturi de rubin (caracterizat prin culoarea rosie) si are duritate 9 pe scara Mohs.
Este o piatra reprezentativa pentru luna septembrie, cunoscuta de mai bine de 2.500 ani, care conform mitologiei, are proprietati protectoare si este folosita la calmarea mintii, impacarea celor invrajbiti, inlaturarea geloziei, crearea unei stari de pace interioara si serenitate si era purata in numeroase podoabe in momente de incheiere a pactelor, tratatelor si aliantelor.
Safirele pot avea si culoarea roz-portocalie, specimenele sunt numite padparadscha. Datorita duritatii sale, safirul incolor este folosit ca un inlocuitor pentru diamant in confectionarea bijuteriilor.
In anul 2014, cel mai valoros safir cunoscut a fost vandut cu 17,6 milioane de dolari in Elvetia.
Exploatarea safirelor naturale se face in tari recunoscute privind productia de pietre pretioase precum Sri Lanka (Ceylon), China, India, Pakistan,Tailanda, America de Nord (Montana), Australia, Noua Zeelanda, Tanzania, Madagascar, Nigeria, Africa de Est, dar si in Franta, Germania si Marea Britanie.
Supuse unor procese termice, safirele naturale isi intensifica culoarea (sau estompeaza) si isi imbunatatesc claritatea. De asemenea safirele sunt produse si in mod artificial, situatie in care marimea si calitatea sunt impresionante.
Pe langa fabricarea de bijuterii, podoabe si obiecte decorative, safirele sintetice mai sunt folosite si in diferite domenii: varfuri ale acelor patefoanelor, lasere, geamuri care sunt supuse unei presiuni inalt etc…