Safir

Cuprins:

Despre safire:

Este varietatea gema a corindonului alaturi de rubin.
Tipic sunt numite safir pietrele albastre insa exista si alte culori ca: galben, mov, portocaliu, verde, roz sau o combinatie de culori, pentru acestea adaugandu-se cuvantul fancy (safire fancy).
Corindonul este alcatuit din oxid de aluminiu dar contine o cantitate infima de alte elemente cum ar fi: fier, titan, crom, vanadiu sau magneziu. Acestea au rolul de a colora safirul sau rubinul, safirul pur este incolor.

Unde se gasesc:

Depozite importante de safir se gasesc in Australia, Cambogia, Cameron, China, Columbia, Etiopia, India, Kenya, Laos, Madagascar, Malawi, Mozambic, Myanmar, Nigeria, Rwanda, Sri Lanka, Tanzania, Tailanda, US si Vietnam.

Cele 2 varietati de corindon (safir si rubin) se gasesc in aceiasi zona dar in general se formeaza in roci diferite.
De exemplu: in Myanmar rubinul se gaseste in marmura iar safirele in roca tip pegmatite granitice.

Valoarea safirului:

Fara dubiu cele albastre sunt cele mai valoroase. Valoarea safirelor insa depinde ce cei 4C: culoare, claritate, taietura (cut) si greutatea (carate).
De asemenea safirele netratate valoreaza mult mai mult decat cele ce au fost supuse unui tratament. Culorile pure sunt mai valoroase decat cele in care se regaseste o nuanta diferita insa cu o exceptie.
Safirele padparadscha au un ton de roz deschis spre mediu cu un ton secundar portocaliu sau invers, acestea au cea mai mare valoare dintre safirele fancy, acestea fiind mult mai rare.
Datorita unui tratament dezvolat in 2001 pe piata au aparut multe safire fancy padparadscha insa valoarea lor nu se compara cu cele netratate, nici macar cu cele care au fost doar tratate termic.

Safirele stea:

Prezinta un efect de stea numit asterism. Exista safire ce prezinta stele cu 6 raze si cu 12 raze, acestea din urma fiind foarte rare. De obicei aceste safire sunt taiate in forma de cabochon.

Steaua din safire este formata din incluziuni sub forma de ace de rutil ce sunt asezate in asa fel incat acestea se intersecteaza.

Tratamente:

Safirele pot fi supuse mai multor tratamente menite sa imbunatateasca culoarea si claritatea acestora. Acestea sunt tratamente termice ce pot sa contina in plus si alte elemente ca titanul sau beriliu. In acest caz valoarea safirelor scade substantial.

Safire sintetice si imitatii:

Safirele sintetice exista de mai mult de 100 de ani, deci o bijuterie veche nu este o garantie ca safirul este natural. Exista mai multe procedee de creare a safirelor sintetice: flame fusion, flux grouth sau Czochralski process.

Imitatiile pot fi din sticla, spinel sintetic, cianit etc..