Smarald

Cuprins:

Ce este smaraldul?

Este sinonim cu verdele inca din cele mai vechi timpuri. Un smarald de calitate are o frumusete uluitore, iar acest membru al familiei berilului merita plasarea sa printre pietrele pretioase traditionale „Big Four”, alaturi de diamant, rubin si safir.

Culoarea verde este datorata impuritatilor de crom (Cr), vanadiul (V) sau o combinatie a ambelor. Inainte de 1963, definitia de smarald era limitată la beril doar cu impuritati de crom, dar descoperirea in Brazilia a unui depozit mare de beril verde colorat de vanadiu a dus la modificari in ceea ce priveste definitia acestuia.
Conform definitiei moderne, puritatea si saturatia culorii verzi a berilului este ceea ce definește un smarald.

Fierul (Fe) este o alta impuritate in smarald ce poate afecta culoarea. Mai multi atomi de fier accentueaza tonurile albastrui.

Unde se gasesc:

Smaraldele in antichitate au fost exploatate in Egipt incepand din anul 1500 i.Hr., in India si Austria din secolul al XIV-lea. Minele egiptene au fost exploatate la scara industriala de imperiile romane si bizantine, iar mai tarziu de cuceritorii islamici. Mineritul s-a oprit odata cu descoperirea depozitelor columbiene.

Columbia este de departe cel mai mare producator mondial de smaralde, reprezentand peste jumatate din producția mondiala. Productia de smarald in Columbia a crescut drastic în ultimul deceniu, crescand cu 78% din 2000 până în 2010. Cele trei zone miniere de smarald din Columbia sunt Muzo, Coscuez și Chivor.
Smaraldele „trapiche” se gasesc in Columbia.

Smaralde „trapiche”

Zambia este al doilea cel mai mare producător din lume, cu zacamintele sale din zona raului Kafubu (minele Kagem) la aproximativ 45 km sud-vest de Kitwe, responsabila pentru 20% din producția mondiala de pietre de calitate gema in 2004 iar in prima jumatate a anului 2011, minele Kagem au produs 3,74 tone de smaralde.

Smaraldele se gasesc peste tot în lume in tari precum Afganistan, Australia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Canada, China, Egipt, Etiopia, Franța, Germania, India, Italia, Kazahstan, Madagascar, Mozambic, Namibia, Nigeria, Norvegia, Pakistan, Rusia, Somalia, Africa de Sud, Spania, Elvetia, Tanzania, Statele Unite, Zambia și Zimbabwe.

Valoarea smaraldului:

Ca multe alte pietre, pretul per-carat al smaraldului de calitate buna creste rapid odata cu dimensiunea. De exemplu, o piatra columbiana de 3 ct. de calitate este de sase ori mai valoroasa decat trei pietre echivalente (din punct de vedere al calitatii) de 1 ct.

Factorii de valoare depind in mare masura de culoare, in functie de tonul si nuanta culorii pretul variaza semnificativ. Cea mai buna culoare este un verde usor albastrui, cu un ton mediu inchis, cu saturatie puternica.
Claritatea este importanta, dar incluziunile sunt tolerate mai mult in smaralde decat in orice alta bijuterie. Pietrele netratate de calitate (cu certificare) pot avea o valoare cu 50% mai mare decat pietrele tratate de aceeasi dimensiune, culoare si claritate.

Tratamente:

Practica standard pentru imbunatatirea smaraldelor este uleiul. Se referă la practica de imersie a smaraldelor intr-un ulei incolor sau rasina. Adesea, acest lucru se face folosind o camera de vid pentru a ajuta penetrarea. Tratamentele non-standard depasesc acest lucru prin utilizarea uleiurilor colorate verzi si a rasinilor epoxidice. Aceste tratamente imbunatatesc dramatic aspectul pietrelor, dar necesita atentie sporita cand pietrele sunt curatate.

Smaralde sintetice si imitatii:

Exista doua procese majore de creare a smaraldelor sintetice, metoda hidrotermala si flux.

Smaralde sintetice au un pret mai ridicat in comparatie cu alte sintetice, cum ar fi safirele sintetice. Ambele procese necesita echipamente costisitoare, consuma multa energie si necesita mult timp pentru a produce smaralde deoarece au un randament scazut.

Exista mai multe variatii de smarald sintetic derivat din acele 2 metode, fiecare are anumite particulatitati ce pot ajuta gemologul sa identifice natura pietrei.

Simulantele sau imitatiile de smarald intalnite adesea pe piata includ: sticla, granat de aluminiu cu litiu (YAG), cubic zirconia verde (CZ) si dublete/triplete de beril si spinel sintetic. Desi acestea se pot asemana cu smaraldele, proprietatile lor optice si fizice difera.

Alte pietre naturale verzi ce se pot semana cu acesta, pot fi identificate accidental sau deliberat ca smaralde. Deoarece smaraldele sunt printre cele mai populare si scumpe pietre din lume, vanzatorii lipsiti de scrupule pot asocia numele „smarald” cu alte pietre verzi mai putin populare pentru a starni interesul cumparatorilor, cum ar fi numirea fluoritului verde „smarald african” sau sfenul cu crom “smarald mexican”. Cu toate acestea, gemologii pot distinge, de obicei, smaraldele de alte pietre pretioase.